Uw dierbare herinneringen in korte, overzichtelijke verhalen. Om uw mooie momenten zo lang mogelijk vast te kunnen houden wanneer uw geheugen u in de steek laat. Dat is een levensfragmentenboek van waarde. Want uw eigen verhalen vertellen wie u werkelijk bent.

“Het is heel raar, maar soms kan ik me gezichten niet meer herinneren. Door de foto’s komen de mensen als het ware weer tot leven in mijn hoofd. Dan hoor ik ook hun stem weer.”
vertelster, dementerend


 

LFB - omslag ws

Een levensfragmentenboek van waarde begint met een oriënterend gesprek met de initiatiefnemer. Daarna maak ik kennis met u, als verteller. Als u er een goed gevoel bij heeft om samen met mij een levensfragmentenboek te maken, starten we met de gesprekken.

Daarvoor kom ik ongeveer acht keer bij u langs, steeds voor een of anderhalf uur. Omdat het gaat om uw eigen vertelling in uw persoonlijke beleving, voeren we de gesprekken een-op-een. 

U vertelt, ik help u zo nodig op weg, luister en structureer. Uw verhalen verwerk ik in uw eigen woorden tot korte teksten met korte zinnen. Elke keer als ik weer een deel af heb, lees ik het aan u voor. Eventuele aanpassingen op uw verhaal neem ik mee. Intussen zoeken we samen naar passende foto’s of illustraties bij uw herinneringen.

uw levensfragmentenboek van waarde is klaar 

Ongeveer drie tot vier maanden* na het eerste gesprek is uw levensfragmentenboek van waarde klaar.  De vertellingen zijn afzonderlijk van elkaar te lezen, zodat u af en toe even kunt bladeren en losse herinneringen kunt ophalen. Dat kan prettig zijn als u soms extra diep moet graven in uw geheugen om deze momenten terug te halen. Ik verpak het boek feestelijk en kom het persoonlijk overhandigen, uiteraard in overleg met de initiatiefnemer.

*Deze doorlooptijd is doorgaans haalbaar wanneer de gesprekken wekelijks kunnen plaatsvinden.


 
Het maken van een levensfragmentenboek van waarde beslaat ongeveer 70 uur: van het eerste gesprek tot en met het begeleiden van het drukwerk. Daarvoor ontvangt u een sfeervol boek in een losbladig systeem. Op deze manier kunt u altijd herinneringen of foto’s aan uw boek toevoegen. Of misschien wel eruit halen, als u ze niet meer belangrijk vindt. De vormgeving van de teksten en de afbeeldingen is rustig en consequent. De letters zijn duidelijk leesbaar en iets groter dan normaal.

De kosten voor een levensfragmentenboek van waarde zijn 1950 euro. Dat is inclusief vormgeving, drukwerk, BTW en het eerste exemplaar van het boek en exclusief reiskostenvergoeding. Voor het oriënterend gesprek vraag ik geen vergoeding.

opties 

Een paar onderdelen van een levensfragmentenboek van waarde zijn los bij te bestellen:

v2identieke opbergmap; om eventuele niet-meer-relevante verhalen in op te bergen

v2sets met lege bladen; om aanvullende herinneringen of foto’s toe te kunnen voegen.


 
Onderstaande tekstdelen geven een beeld van de levensfragmentenboeken die ik schreef. Om privacyredenen zijn de namen weggelaten of gefingeerd.

“Ik ben geboren in 1921. Dan kun je zelf uitrekenen hoe oud ik ben, zeg ik altijd.”

 

“Ik heb het gevoel dat ik steeds vergeetachtiger word. Misschien omdat ik te weinig praat. Er moet een aanleiding  zijn om iets uit de oude doos te vertellen. Hier in dit verzorgingstehuis is niets uit de oude doos.”

 

“Dit is het huis waar ik als kind ben opgegroeid. Ik heb er goede herinneringen aan. Onze tuin was glooiend. We speelden er graag, ballen of knikkeren. Ik had een eigen stukje tuin. Ik vond het leuk om daar in te werken. Wroeten in de aarde en onkruid uittrekken. Ik onderhield dat tuintje samen met mijn vader. Dat gaf een band.”

 

Als kind ben ik een keer flink gevallen. Ik was een jaar of 11. Er was een soort vlot op het water. Mijn broers sprongen er zo op. Ik wilde dat natuurlijk ook, maar het ging mis. Ik schaafde met mijn been zo langs het bootje. Kijk, hier zie je het litteken nog op mijn been. Het is goed afgelopen, mijn been zit er nog aan.” 

 

“Ludo kon een goede baan krijgen in Amsterdam. Hij wilde niet meer langer wachten met trouwen. Mijn moeder zei: ‘Wacht tot na de oorlog.’ Maar Ludo zei: ‘Als de oorlog voorbij is, heb ik misschien geen baan meer.’ Toen zijn we getrouwd. Omdat het oorlog was, hebben we het niet uitbundig gevierd. Wel voor familie. Ik was in het wit.”   

 

“Mijn man en ik kregen samen zes kinderen. En heel veel kleinkinderen.”   

 

En nu woon ik hier. Ik werd thuis steeds meer afhankelijk van anderen, er moest een andere oplossing komen. Mijn moeder moest op het eind ook weg. Ze werd ook vergeetachtig. Ze wilde eerst niet, maar ik heb bij haar gezien dat ze het uiteindelijk goed had. Dat was voor mij een voorbeeld. Nu ben ik blij met mijn plekkie.
 


 
Wanneer u kampt met serieuze geheugenproblemen, is niets zo moeilijk dan dat u bepaalde aspecten uit uw leven nauwelijks of soms zelfs niet meer voor de geest kunt halen.

Een levensfragmentenboek van waarde kan u helpen uw dierbare momenten zo lang mogelijk vast te houden.

Niet alleen de  verhalen en de foto’s in uw levensfragmentenboek van waarde kunnen een steun voor u zijn, ook de weg naar het boek toe kan een mooie ervaring zijn. Het vertellen over uw leven, al dan niet naar aanleiding van mijn vragen, kan een aanmoediging zijn om weer even terug te keren naar mooie, ontroerende of grappige momenten in uw leven. In het dagelijkse leven is er immers niet altijd aanleiding om deze herinneringen weer terug te halen. Het kan oplevend werken als tijdens de gesprekken weggezakte ervaringen weer bij u terugkeren.

Een mevrouw zei een keer tegen me: “Onze gesprekken verlengen de verhalen in mijn hoofd.” Ze wist sommige dingen nog wel een beetje, maar door er over te praten, werden die herinneringen weer helder en concreet. Ze wist weer waar het was, welke kleuren en geluiden er bij dat moment hoorden, en hoe het er rook. Een mooie ervaring.

Ik gun u eenzelfde beleving.

Als u graag over uw leven vertelt, kan een levensfragmentenboek van waarde iets voor u zijn. Bij momenten waar u al te droevig van wordt, staan we niet lang stil. De gesprekken en het boek dienen vooral om u met vreugde te laten terugkijken op uw leven.